Odločili ste se teči. Kako pričeti?

Tek velja za izvrstno telesno dejavnost, ki ji pričnemo več pozornosti posvečati v zgodnjih spomladanskih časih, ljubezen do njega pa traja vse čez poletje.

Tek koristi srcu in obenem zmanjšuje občutek lakote. Tek je idealen tudi zato, ker ne pozna starostnih omejitev in je eden najcenejših športov. Za tek potrebujete primerno športno obutev, opravite pa ga lahko kar izpred praga svojega doma.

Pomembna je podlaga

Bodite pozorni na izbiro podlage, kjer boste tekli. Beton, asfalt in ostale trde površine so nekoliko slabša izbira, saj bodo pri tem trpela vaša kolena in gležnji. Učinkoviteje je teči v naravi in izkoristiti zelenje, da vas napolni s potrebno energijo. Pazite seveda ob deževnih dnevih, ko je teren nekoliko bolj spolzek in naj vas drevesne korenine prav tako ne presenetijo. Ko boste pričeli ponovno teče ali boste s tekom pričeli na novo, prilagodite lastne zmogljivosti samemu tempu. Priporočljivo je, da s tekom napredujete postopoma. Z vsakim tednom povečujte razdaljo in čas teka, ob tem pa pozornost usmerite v vaše gležnje, kolena in hrbet. Ko začutite bolečino, tek nadomestite s predahom hoje in nadaljujte po nekaj minutah. Na začetku zadošča že petnajst minut, ki jih poskusite sprva kombinirati s hojo.

Tehnika in izbira obutve sta izjemno pomembni

Kljub temu, da se s tekom praviloma lahko ukvarja vsak, ne bo odveč, da pred tekom preletite nekaj tehničnih nasvetov, da se izognite morebitnim poškodbam. Med tekom se namreč vsa telesna teža prenaša preko nog in pri tem povzroči veliko večjo silo kot med hojo. Ob nakupu športnih copat se še posebej posvetujte s prodajalko ali prodajalcem v športni trgovini, da vam svetujejo udobno obutev, pri kateri se bo vaša teža ob teku enakomerno razporedila. Slabi ali obrabljeni športni copati povečujejo možnost za nastanek poškodb. Investirajte v kakovostne športne copate in s tem boste povečali učinkovitost športne aktivnosti in prispevali k svoji varnosti.
Pri odskokih pete poskusite »nežno« polagati na tla in ne tecite samo po prstih. Roke naj skrčene v komolcih ob telesu spremljajo vaše gibanje. Izberite takšno hitrost, ki vam omogoča normalno govorjenje in vam ne jemlje diha. Hoja in tek sta ob začetku idealna kombinacija, da boste hitreje in bolj učinkovito prišli v formo.

Ogrevanje

Pomembno je tudi ogrevanje pred katerokoli športno aktivnostjo. Tudi pred pričetkom teka posvetite nekaj minut raztezanju, da ogrejete predvsem mišice nog in spodnjega dela hrbta. Vaje iz joge so izjemno priporočljive, saj bodo pripomogle k elastičnosti telesa tudi po opravljenem teku, ko nastopi faza ohlajanja. Tudi takrat poskrbite za pravilno raztezanje in prav z njim zaključite tek.

Pomembna je motivacija

Ostanite motivirani in napredujte počasi! Veliko bolj pomembno je, da ostanete motivirani, raje kot da se zapodite v tek v iskanju takojšnjih rezultatov. Pričnite s tekom vsak drug dan v tednu s približno petnajst minutnim intervalom, ki ga kombinirajte s hojo. Postopoma hoje ne boste več potrebovali, saj bo telo pridobivalo na telesni pripravljenosti. Če boste tek kombinirali z učinkoviti razteznimi vajami, bo učinek še toliko boljši. Ni potrebno, da prvi dan pretečete maraton, uživajte v pomladi in pazite na svoje sklepe. Za vse ostalo smo tukaj https://www.sportni-pripomocki.si/, da vam s koristnimi nasveti pomagamo, kadar zaboli!

Da se boste izognili vsem pastem in se primerno zaščitili pred poškodbami, si poglejte našo ponudbo in izkoristite poletna znižanja!

Praznimo zaloge

Dodaj odgovor