Motivacija

Beseda motivacija pogosto za nekoga pomeni strah in trepet. Zaobljube, da se bomo redno udeleževali športnih aktivnosti, neskončni seznami vseh opravil, ki so potrebna za to, da dosežemo svoje cilje in načrt, da z vsakim dnem nadaljujemo in se z vsakim trenutkom tudi izboljšujemo, nam pogosto pomenijo bolj oviro, kakor veselje.
Motivacija je v športu in pri športnikih še toliko bolj pomembna, saj brez nje ne bi stremeli k športnim dosežkom in rezultatom. V naših vsakdanjih življenjih pa lahko osvojimo nekaj manjših trikov, preko katerih bomo šport ali katerokoli drugo aktivnost umestili v nepogrešljivi del naših korakov.
Kako to, da smo pogosto veliko boljši pri sami zamisli, kot njeni realizaciji?
Pogosto zato, ker spregledamo nekaj pomembnih dejstev, ki sooblikujejo naše navade in motive odločanja:
Naša čustva
Moč vpliva naših čustev na vpliv naših odločitev je pogosto zanemarimo, oz. iz različnih razlogov spregledamo. Čustva pomembno določajo, kakšno bo vedenje v našem okolju. Naših čustev ne moremo ignorirati, saj tudi naši možgani delujejo po principu, da čustva vselej premagajo razum.
To dokazujejo tudi različne študije sugestibilnosti, ki pravijo, da kadar so v poskusni skupini posamezniki obveščeni o neprijetnem dogodku z navodilom, naj se ne počutijo ob tem slabo, je njihovo počutje še slabše, kakor pri tistih, ki nimajo specifičnih navodil o tem, kako naj se počutijo.
Mnogi avtorji prav tako opisujejo v svojih delih, da so pomemben faktor naše motivacije prav čustva, ki kot taka usmerjajo naše delovanje in preferenco izbire.
Bodite pozorni na vaša čustva, skušajte ugotoviti, kako se počutite in kaj vpliva na to, da npr. ne sledite bodisi vašim načrtom, bodisi vašim sanjam. Spodaj naštevamo tri načine, na katere lahko »prelisičite« vaše občutenje in se končno vpišete na tečaj najljubše vadbe ali poskusite novo športno aktivnost, pri kateri boste vztrajali.
1)    Vzpodbudite vašo pozitivnost
Kdaj največkrat odlašamo? Takrat, ko smo slabe volje in občutimo negativna čustva. Prav takrat izgubljamo motivacijo in produktivnost. Pozitivna čustva vzpodbujajo produktivnost in nas naredijo tudi veliko bolj uspešne. Poskušajte spremljati vaše korake in vsak vaš napredek pri doseganju posameznih ciljev in si beležite vsak uspešen korak. Bodite ponosni nase in proslavljajte majhne dosežke, ki vam utirajo pot do končnega, uspešnega cilja. Sklop pozitivnih čustev, bo prinesel tudi pozitivne reakcije, medtem ko bo sklop negativnih čustev prinašal negativne reakcije in nenazadnje tudi negativne in nezaželene posledice.
2)    Nagrajujte se
Za vsak dosežen korak na posamezni ravni se nagradite. Bodite ponosni na majhne uspehe. Nagrada bo prinesla zadovoljstvo in dober občutek. Če vam je uspelo dva tedna zapored obiskovati izbrano vadbo v priljubljenem fitnes centru, si privoščite nagrado, v obliki dobre knjige, dobrega filma, popovke ali pa tudi majhnega koščka temne čokolade. Vaše telo in um vam bosta hvaležna.

3)    Povežite se z enako mislečimi posamezniki
Če ste si med svoje naloge zadali, da se boste od sedaj naprej redno udeleževali športnih aktivnosti, poiščite v svoji bližini prijatelja z istim ciljem, ali pa znanca v istem fitnes centru. Na ta način boste imeli občutek, da če ne izpolnite zadanega cilja, razočarate prav to osebo. To vam bo dalo novo motivacijo in nov zagon, da še bolj dosledno sledite zadanim ciljem. Povezovanje s posamezniki, ki mislijo enako ali s posamezniki, ki e poosebljajo želen življenjski slog (npr. zdravo življenje), bo pomembno pripomoglo k temu, da tudi sami spremenite že ustaljene navade in vzorce.
Vzemite sedaj iz predala vaš seznam želja in to-do seznam. Ste zapisali, da želite ohraniti motivacijo za obisk bližnjega fitnes centra?
Potem vzemite zraven tega še zvrhan koš pozitivizma, nagradite se ob prvih manjših uspehih in poiščite posameznike v svoji okolici, ki že izpolnjujejo želena pričakovanja. Uspelo vam bo! In že ta miselnost, da vam bo uspelo preteči tistih zadanih 20, 30, 50 ali še več kilometrov je prvi korak do uspeha in če boste prepričani tudi v to, da vam bo uspelo brez večjih poškodb, še toliko bolje. Za vse ostalo smo tukaj ekipa Mueller, ne pozabite.

Dodaj odgovor