Kako se izogniti pogostim športnim poškodbam

Kako se izogniti pogostim športnim poškodbam

Za vas smo v tokratnem blogu pripravili nekaj nasvetov, ki vas bodo ubranili morebitnih športnih poškodb in poskrbeli za to, da ostanete v konstantni formi. In upamo, da bo poškodb malo ali nič!

Ogrevanje

Pred vadbo kateregakoli športa se vselej ogrejte. Ogrevanje je ključno pri temu, da boste uživali v igri in se seveda izognili morebitnim poškodbam, ki bi lahko nastale zaradi tega, ker mišica ne bi bila ogreta. Mnogi, tudi že precej izkušeni športniki, trpijo zaradi nategnjene mišice. Ta bolečina, oziroma poškodba jih velikokrat stane igre ali pa celo dolgoročno sezone. Povprečno ogrevanje telesa naj traja med 6-10 minutami in naj bo sestavljeno iz konsistentnih, dinamičnih gibov, ki vključujejo raztezanje ram, bokov, gležnjev in rok. Za še bolj učinkovito obliko ogrevanja stopajte na mestu, tecite, hitro hodite ali izvedite nekaj učinkovitih vaj z raztezanjem rame, kolen ali dvigom uteži.

Poskrbite za dovolj tekočine

Pomembno je, da poskrbite za hidracijo telesa kadar ste fizično aktivni. Ni pomembno, katero izmed oblik športnih aktivnosti izberete, pohodništvo, plavanje ali dvoranske športe. Med vadbo je vnos tekočine v telo še toliko bolj pomemben, še posebej takrat, ko se s športom ukvarjate poleti. Voda bo poskrbela za gorivo, ki ga telo potrebuje med samo vadbo, obenem pa ohranila idealno razmerje med telesom in duhom.

Ustrezna športna oprema

Bodisi ste novinka ali novinec v izvajanju posamezne športne aktivnosti, ali pa že imate zagotovljeno športno štipendijo in se s športom ukvarjate dlje časa profesionalno. Poskrbite za to, da si zagotovite ustrezno športno opremo. To je večkrat zgolj pravilna izbira športnih copat pri teku, da zavarujete vaše gležnje, rokavice pri boksanju, če se ukvarjate z njim ali izbira čelade pri tovrstnih oblikah športov, da zaščitite najbolj ranljive dele telesa. Preverite naš kotiček znižanih izdelkov.

Poslušajte svoje telo

Z lahkoto lahko s športnimi aktivnostmi pretiravate. Zato je še toliko bolj pomembno, da poslušate svoje telo, ki vam bo povedalo, kdaj ste prekoračili mejo. Izvajajte vaje, za katere vesta, da ustrezajo vašemu telesu in presodite, kdaj se ustaviti.
Pozornost usmerite tudi pravilni izvedbi športne tehnike. Način, na katerega izvajate izbrano športno aktivnost, je prav tako vzrok poškodbe, še posebej, kadar napačno tehniko izvajamo dlje časa. Bodisi uporabljate teniški lopar ali dvigujete uteži, tečete ali se ukvarjate s katero izmed drugih oblik športne aktivnosti, pozornost usmerite k načinu in obliki izvedbe. To vam bo pomagalo pri tem, da učinkoviteje izvajate izbrano vajo, obenem pa se boste na ta način najbolj učinkovito izognili poškodbam.

Raztezanje

Pred začetkom vaje je pomembno, da se ogrejeta. Ob koncu pa je pomembno, da po vadbi opravite vaje za raztezanje. Ko je konec igre ali vaše aktivnosti, posvetite pet do deset minut upočasnitvi tempa telesa in temu, da umirite srčni utrip. Bodisi to naredite s počasno hojo ali pa nekaj koristnih vaj v kombinaciji joge in pilatesa. Umirjanje in raztezanje telesa bo pripomoglo pri pretoku kisika v telesa, obenem pa bo zmanjšalo togost mišic, ki so po navadi izpostavljene eni obliki vadbe.

Nadobudne športnice in športniki vemo, da se je poškodbam pogosto nemogoče izogniti, sploh takrat kadar se redno ukvarjamo z eno ali več športnimi oblikami. Vsekakor pa bodo zgoraj omenjeni nasveti pripomogli k temu, da prenekatero pogosto poškodbo preprečimo.

Za vse ostalo smo tukaj ekipa Mueller®, da vam svetujemo in odgovarjamo na vaša vprašanja. Obrnite se na nas in ostanite v igri!

Dodaj odgovor