Uporabljajo ga vrhunski športniki po vsem svetu!

Kineziološki trak je terapevtski trak, ki se uporablja za zdravljenje mišično-skeletnih poškodb. To obliko terapevtskega traku je prvotno ustvaril Kenzo Kase, japonski kiropraktik, v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Večina kinezioloških trakov je izdelanih iz bombaža, akrilnega lepila, brez lateksa ter so hipoalergeni in vodoodporni.

Odkar je leta 2008 med olimpijskimi igrami postal priljubljen, se kineziološki trakovi, kot so Muellerjevi, uporabljajo v okoljih športne rehabilitacije po vsem svetu za pomoč pri športnih poškodbah.

Kineziološki trak naj bi imel učinek mikroskopskega dviganja (dekompresije) na kožo, zaradi česar trak rahlo privzdigne fascijo (kožo), s čimer se poveča pretok krvi pod površino in kroženje limfne tekočine. Kineziološki trak pomaga spodbujati kisik na tem območju, izboljša pretok krvi v tem območju in pomaga pri odstranjevanju odpadkov in stranskih produktov, ki nastanejo zaradi vnetja, kar pomaga pri hitrosti celjenja poškodbe.

Trak lahko vpliva tudi na receptorje za bolečino v koži. Uporaba traku lahko vpliva na nevrosenzorične povratne informacije, ki spreminja signale v možgane. Spreminjanje teh bolečinskih signalov v možganih lahko vpliva na bolečino, zaradi česar se skoraj takoj počutimo bolje.

 

KDAJ IN ZAKAJ SE UPORABLJA KINEZIOLOŠKI TRAK?

  • Rehabilitacija po športnih poškodbah (izboljšan pretok krvi, lajšanje bolečin)
  • Izboljšanje človeške zmogljivosti (z odložitvijo utrujenosti)
  • Pomaga pri težavah s slabo držo

 

KAKO UPORABITI KINEZIOLOŠKI TRAK?

  • Prepričajte se, da je predel očiščen vseh losjonov in/ali potu (manj kot je predel poraščen, bolje trakovi primejo).
  • Če trak ni vnaprej odrezan, na koncih trak zaokrožite tako, da jih prerežete, da preprečite, da bi se trak zataknil za oblačila.
  • Ko je sidro (prvi del traku) prilepljeno, ga podrgnite s papirjem traku, ne z rokami (toplota bo aktivirala lepilo in olja iz rok lahko vplivajo na lepljivost).
  • Trak raztegnite za 50-75% in ga položite čez mišico.
  • Drugi konec traku pritrdite.
  • Še enkrat podrgnite trak po celotni dolžini s papirjem, da aktivirate lepilo.

 

Nekaj praktičnih in koristnih video nasvetov za uporabo kineziološkega traku ZA GLEŽENJ:

in KOLENO:

 

Varno in udobno poletje vam želimo!

Dodaj odgovor